Dátum: 2024 március 19. (kedd) | József, Bánk

hírek

Szerettem edzéseken elfáradni

Szezonok szakosztály 2018-11-08 Megtekintések száma: 3954

A nov. 18-i UTE Kapuskiválasztónkra készülve kérdeztük nyár óta kapusedzőnket, Balajcza Szabolcsot: kikből lehet jó sportoló, játékos, kapus? 

• Milyen sportokat szerettél gyerekként, hogy lettél labdarúgó?

- Több sportágat is kipróbáltam vagy inkább kipróbáltattak velem a szüleim (kosárlabda, birkózás), de nálam mindig a foci volt az első!

Az ifjú Balajcza Szabolcs :)

Gyerekkorom nagy kedvence Diszl Péter volt, próbáltam mindig utánozni. Sajnos most nagyon hiányoznak az ilyen idolok a magyar fociból.

• Mit tudsz mondani az UTE utánpótlás játékosainak: mik azok a jellemzők, amelyek minden edzésen, minden mérkőzésen, mind pedig a személyes életben szükségesek ahhoz, hogy eredményes és sikeres profi labdarúgó lehessen valaki? Mit tapasztaltál: melyek azok a pontok, ahol egy játékos elveszíti erre az esélyét?

- Csak közhelyes választ tudok adni. A kitartás a legfontosabb. De nemcsak a játékos, hanem a környezete részéről is. Az én példám is ezt bizonyítja. Utánpótlás játékosként második-harmadik számú kapus voltam. Amikor már feladtam volna, akkor a szüleim folyamatosan bátorítottak, nem hagyták annyiban. Ez nagyon fontos volt.

• Melyek azok a tényezők, amelyek egy sikeres labdarúgó-pályafutáshoz magán a játékoson múlnak? S melyek azok, amelyeket másoktól illetve magától a játéktól kaphat meg?

- Úgy lettem több száz meccses játékos, hogy egyetlen utánpótlás válogatott mérkőzésem sem volt. Mind utánpótlás mind profi szinten ami a játékoson múlik: az a tudatosság. Hogy kikkel veszem körül magam, mit eszem, hogy pihenek, hogy edzem, stb. A mai játékosok számára is elengedhetetlen lenne a szülői támogatás, de az ő szerepüket egyre többször átveszik a játékosügynökök, menedzserek, akiknek nemcsak a megfelelő háttér megteremtése lenne a dolga, hanem a reális cél kitűzése is, hogy mit érhetsz el a futballban.

• Melyek a leggyakrabban elkövetett hibák, mulasztások, amelyek által egy tehetséges játékos elvész a süllyesztőben? Voltál-e olyan helyzetben, ha igen, hányszor és mi volt az, amikor úgy érezted, feladod és/vagy beéred kevesebbel, mint ami lehetnél a futballban? Mi lendített mégis tovább? 

- Sok kérdésetekben visszatér az elveszített esély és az elkövetett hibák, mi múlik a játékoson. A cél a legfontosabb. Többször előfordult velem is, hogy majdnem feladtam, de a családom, a barátaim emlékeztettek a céljaimra, amiket el akartam érni. Például kapustechnikai szempontból mindig szerettem az újdonságokat, a változatos edzéseket, szerettem edzéseken elfáradni. Ez mindig jó érzéssel töltött el. Ezt szeretném látni és elérni az UTE-nél is.

Kíváncsian várom november 18-án a kapusokat, s csak bíztatni tudom őket: jöjjenek, próbálják ki magukat bátran!

Köszönjük, Szabi, s minél több ilyen játékost és kapust kívánunk Neked, az UTE-nek és a magyar futballnak!