Dátum: 2022 november 26. (szombat) | Virág

hírek

Elbert András

Szezonok szakosztály 2018-08-28 Megtekintések száma: 3496

Pályakezdés

A TFSE-ben kezdtem el labdarúgó-pályafutásomat. Dr. Hargitai György által kaptam az alapokat, és Dudar György segített, hogy a poszt fanatikusa legyek. Nagyon sokat köszönhetek a TF-nek és az ottani játékosoknak, akik elindítottak a profivá válás útján.

Játékos-pályafutás
Innen a Kispest-Honvéd játékosa lettem, ahol 1993-ban a bajnokcsapat 3. számú kapusa voltam. Két BL-mérkőzésen ültem a csapat kispadján a Sampdoria ellen. Ebben az időszakban ötször szerepeltem az olimpiai válogatottban. Karrierem ezen szakasza egyértelműen összekapcsolódik Pálinkás András nevével, akinek rendkívül sok mindent köszönhetek.
A Kispest után NB II-es csapatokban szerepeltem, mígnem 2000-ben súlyos térdsérülést szenvedtem a REAC játékosaként. Ezután két év kihagyás következett, miután a megye I-ben tértem vissza, ahonnan sikerült felkapaszkodnom NB II-be.

Edzői pálya

Közben kezdtem edzői pályafutásom a Goldball FC-ben mint pálya- és kapusedző. Közben a TF-en elvégeztem a középfokú edzőit, s megye I-ben, majd az NB II-ben védtem. Ekkor kerestek meg Kuwaitból kapusedzői állásra. Egervári Sándor és Bakó Attila közösen invitáltak az Al-Salmiya csapatához utánpótláskapus-edzőnek. 13 évet, 2006 decemberétől 2018 nyaráig dolgoztam Kuwaitban: három szezonban utánpótláskorú kapusokkal foglalkoztam, 2009-ben kerültem fel a felnőtt csapathoz. Közben 2010 nyarától 7 hónapig  ismét Magyarországon dolgoztam az FTC akadémián. 2011 februárjában tértem vissza Kuwaitba, ahol mostani hazatérésemig felnőtt kapusok felkészítését segítettem. Három kapusom került be az A-válogatottba, s másik három jutott el az olimpiai válogatottságig. Csapataimmal számos kupadöntőt vívtam, melyek során Trónörökös és Liga Kupát is nyertünk, miképp bajnoki ezüstérmet is.

Edzői karrieremben a legfontosabb tényezőnek tartom, hogy folyamatosan képezzem magam, ezért az elmúlt három évben két kapusedzői tanfolyamot végeztem el, valamint részt vettem négy európai kapusedzői konferencián, ahol többek között a Real Madrid, a Juventus, a  Liverpool és a Benfica első csapatainak kapusedzői tartottak előadásokat.

Miért választottam az UTE-t, mik a céljaim itt?

Az UTE-ra azért esett a választásom,mert egy tradicionális, hatalmas eredményekkel és múlttal rendelkező klub, ahol nagy hangsúlyt fektetnek az utánpótlásképzésre.A vezetőkkel folytatott beszélgetések során szembetűnő volt, hogy rendkívül pozitívak, így nagyon nagy perspektívát láttam-látok az együttműködésünkben. Terveink között (klub és saját személyes együtt) elsődleges egy egységes kapusképzési rendszer kialakítása. Közös célunk, hogy már a közeljövőben "piacképes" kapusok kerüljenek ki Akadémiánkról, akik a modern kapusjáték minden elemében átlag felett tudnak teljesíteni.

Mik az első benyomásaim, tapasztalataim?

Az első benyomásaim nagyon pozitvak. Az akadémián rendkívül sok tehetséges kapust és játékost ismertem meg. A stáb tagjaival hamar sikerült egy hullámhosszra kerülnöm, és azt gondolom, ez egy nagyon sikeres együttműködés előjele. Ha ezt az augusztusi hőséget sikerült legyőznünk, akkor a riválisok sem foghatnak ki rajtunk.